woensdag 27 april 2011

Kikker in de Tweede Kamer

Hoe leg je iets ingewikkelds op een simpele manier uit? Juist ja, door middel van een verhaal.

Dé plek in Nederland waar ingewikkelde zaken worden besproken is de Tweede Kamer. Voorzitter van die kamer is mevrouw Gerdi Verbeet. Maar als fatsoenlijk volksvertegenwoordiger zet ze zich natuurlijk ook in voor andere zaken, bijvoorbeeld voor lees- en boekpromotie. Zodoende opende ze een week of twee geleden de 500ste locatie voor het project BoekStart - een project dat ouders moet stimuleren om al aan de allerkleinsten voor te lezen.
Maar hoe leg je aan die kleine ukkies uit wie je eigenlijk bent? Precies, met een verhaal dus. Speciaal voor die gelegenheid las Gerdi Verbeet een verhaal voor over Kikker (geïnspireerd door Max Velthuijs), die een bezoekje brengt aan de Tweede Kamer. Simpeler kan het niet.
“Goed zo”, zei Kikker. “Zo moet het. Alle grote mensen moeten voorlezen. Dat vinden kinderen fijn. En dan gaan ze later zelf ook lezen. Bij voorbeeld over mij en Eend en Haas. Gaan jullie daar voor zorgen?” De mensen in de blauwe stoelen zeiden heel hard “JA”. “Goed zo”, zei Kikker. “Dan is dat geregeld. Dan ga ik nu weer terug naar het bos.”
Natuurlijk gaat het er in die Tweede Kamer allemaal wat ingewikkelder aan toe dan in het verhaal wordt voorgesteld. Maar een leuk voorbeeld voor het gebruik van verhalen blijft het.
Het verhaal van één pagina kun je downloaden op de nieuwspagina van BoekStart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten