donderdag 17 maart 2011

Water is gevaarlijk

Aanstaande zondag, 20 maart, is wereldverteldag - World Storytelling Day. Ieder jaar wordt op die datum de kunst van het vertellen "gevierd" en bij het publiek onder de aandacht gebracht door middel van allerlei - vaak gratis toegankelijke - vertelevenementen. Daarbij staat ieder jaar een ander thema centraal en voor 2011 is dit "Water".

Sinds ik me een maand of twee geleden begon te verdiepen in het thema, op zoek naar geschikte verhalen voor een voorstelling, zingt er steeds een dichtregel door mijn hoofd, die ik ooit in mijn jeugd heb gelezen:
"Want waarlijk, waarlijk, waarlijk, water is gevaarlijk!"
Ik heb het toentertijd gelezen in een boek van Tonke Dragt, getiteld "Water is gevaarlijk": een bundel vol spookverhalen, gedichten en overleveringen over water. Ik heb het boek inmiddels tweedehands aangeschaft, gewoon om nog eens te lezen en om mogelijk te gebruiken als verhalenbron voor wereldverteldag.
Natuurlijk wilde ik ook graag weten waar die enigszins geheimzinnige versregel vandaan kwam en het blijkt afkomstig uit een volkomen onschuldig "kinderliedje" van de niet erg bekende schrijver P. van Renssen.

Ironisch genoeg heeft de dichtregel inmiddels een heel nieuwe betekenis gekregen in de realiteit. Terwijl ik me zat te verdiepen in fantastische verhalen met zeewijven, meerminnen en spookschepen, gebeurde er in Japan een afschuwelijke ramp: een enorme aardbeving gevolgd door een allesvernietigende vloedgolf.
Terwijl ik naar de beelden van de verwoestende tsunami op televisie kijk, valt mijn oog op het boek naast de televisie: "Water is gevaarlijk".

Een feestelijke wereldverteldag rondom het thema "Water" krijgt voor mij hierdoor eventjes een wat wrange bijsmaak. Maar gelukkig zijn er ook andere berichten. Ik heb inmiddels gelezen over vertellers uit verschillende landen die hun evenement op wereldverteldag aangrijpen om stil te staan bij de Japanse slachtoffers, bijvoorbeeld door het vertellen van een Japans verhaal of het vouwen van origami kraanvogels.
Het is toch weer mooi om te zien, hoe verhalen mensen wereldwijd verbinden.


2 opmerkingen:

  1. Ook bij Murakami is water zeer gevaarlijk. Maar dan gaat het om opwindvogels. Intertekstualiteit, het is me wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik nog nooit iets van Murakami heb gelezen. Een verhalenbundel en 1q84 staan wel al sinds een tijd op mijn verlanglijstje. Misschien maar eens iets aan doen.

    BeantwoordenVerwijderen