maandag 14 maart 2011

Vertel eens...

Sinds vijf jaar heeft Nederland een tijdschrift dat zich volledig richt op berichtgeving over verhalen en vertellen: Vertel Eens... Helaas ging het lustrumjaar 2010 niet helemaal van een leien dakje, met minder nummers dan gepland, die ook nog eens onregelmatig uitkwamen. Maar in 2011 is Vertel Eens... helemaal terug!

Het blad maakt een doorstart met een vernieuwde redactie en wil professioneler worden. Vertel Eens... moet niet alleen een blad voor en door vertellers zijn, maar zich meer gaan richten op een publiek buiten de vertellerswereld, dat ook "iets heeft" met verhalen. Bibliotheken en scholen horen daar bij, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan de gezondheidszorg, in het bijzonder de ouderenzorg waar steeds meer aan (dementerende) senioren verteld wordt. We zullen zien wat dit voor Vertel Eens... gaat betekenen. Inmiddels ben ik zelf deel van de (bureau)redactie, dus ik zit er in ieder geval met mijn neus bovenop.

In het eerste nummer van 2011 is een groot deel van de pagina's gewijd aan Annie M.G. Schmidt. Op 20 mei 2011 is het honderd jaar geleden dat deze schrijfster werd geboren en haar werk is één van de ijkpunten in de Canon van Nederland.
Vertel Eens... besteedt in ieder nummer aandacht aan verhalen rondom de Canon. Daarnaast zijn er vaste rubrieken voor het Meertensinstituut/Doc Volksverhaal, waarin de achtergrond van een (bekend) volksverhaal wordt belicht, voor de Vertelacademie met tips en tricks voor wie zelf wil vertellen, en over de ontwikkeling van vertellen in het onderwijs.
Tenslotte bevat ieder nummer minstens één kort verhaal en talloze artikelen en advertenties over interessante (verhalen)boeken.

Heb je interesse in (volks)verhalen, sagen, legendes, sprookjes, historische verhalen, en de praktische toepassing van vertellen, dan is Vertel Eens... voor slechts €25,= per jaargang van vier nummers beslist de moeite waard. Ik vind het zelf een mooi, professioneel ogend blad en ben er best trots op dat ik sinds kort hieraan een (bescheiden) bijdrage mag leveren.

Meer informatie op de website van Vertel Eens...
(En nee hoor, ik ben niet betaald om dit stukje te schrijven ;-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten