donderdag 31 maart 2011

De Hemelvrouw

Het zal niemand verbazen dat er heel wat verhalenbundels door mijn handen gaan: ik moet mijn inspiratie tenslotte ergens vandaan halen. Internet is overigens ook een bron van onschatbare waarde - dat is een heel ander verhaal - maar een zekere graad van boekengekte komt een verhalenverteller goed van pas.
Het is niet per se zo dat de mooiste verhalen in de mooist vormgegeven boeken staan. Integendeel: ik ben al heel wat juweeltjes tegengekomen in muffe tweedehandsjes of in onooglijke drie-dollar-bundeltjes. Maar soms gaat het anders en gaan krachtige inhoud en mooi uiterlijk wel degelijk hand in hand. De Hemelvrouw is zo'n boek.

In De Hemelvrouw verzamelde schrijfster Eveline van de Putte sprookjes uit meer dan twintig landen. Ze haalde ze niet uit schriftelijke bronnen, maar noteerde ze - volgens de orale traditie - uit de mond van migranten en vluchtelingen die in Nederland een nieuw thuis gevonden hebben.
De verhalen zijn, net als de landen van herkomst, heel verschillend van karakter: kort of lang, humoristisch of ernstig, over mensen of dieren, met goede afloop of juist wat minder goed. Maar stuk voor stuk zijn het voorbeelden van hoe oude wijsheid door middel van verhalen zijn weg vond naar de mensen.

Daarnaast vertelt De Hemelvrouw nog een verhaal, namelijk het verhaal van de vertellers zelf. Ieder verhaal wordt vooraf gegaan door een pagina met foto van de verteller, waarbij hij iets vertelt over zijn leven, in het land van oorsprong en in Nederland, en de rol die verhalen daarbij gespeeld hebben. Het geeft een mooi beeld van de vertelcultuur in verschillende delen van de wereld.

Het boek zou echter niet compleet zijn zonder de prachtige illustraties van Veronica Nahmias. Geen romantische, wat ouderwetse plaatjes, zoals je ze zo vaak ziet in sprookjesboeken, maar krachtige, kleurige tekeningen met een heldere uitstraling.
Nahmias beperkte zich niet alleen tot illustraties bij de verhalen, maar tekende ook nog het verhaal van de mus Hajayat. Deze kleine mus krijgt na ieder verhaal zijn eigen pagina en slaat met zijn eigenzinnige commentaar steeds een brug naar het volgende verhaal. Ik vond het verbazingwekkend om te zien in hoeveel houdingen de mus getekend is, met steeds zijn eigen zeggingskracht!

Kortom, dit is een boek waarin veel te lezen en te kijken valt. Modern vormgegeven, met een prettig lettertype, gebonden en met leeslint: een ideaal cadeauboek!
Eén kleine kritische noot heb ik wel: op de achterkant staat "vanaf 6 jaar", wat ik nogal optimistisch vind. Zelfs om voor te lezen zou ik er eerder 8 of 9 jaar van maken.


De Hemelvrouw - Wereldsprookjes voor groot en klein
door Eveline van de Putte & Veronica Nahmias
Uitgeverij Appelmoes, 2010, ISBN 9789490924010


Geen opmerkingen:

Een reactie posten