dinsdag 1 februari 2011

NOT Inspiratie

Een paar dagen geleden schreef ik al over mijn ervaringen op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling vorige week. Maar wat zoekt een verhalenverteller nou op een onderwijsbeurs?
Boeken natuurlijk! Vast onderdeel van de NOT is namelijk de "Kinderboekenstraat": een gang van de beurshal waarin alle grote en kleine uitgevers van kinderboeken hun waren aanprijzen. Het is net een winkelstraat met twintig boekenwinkels achter elkaar: een waar kinderboeken-walhalla dus!

Sprookjes, sprookjes en nog meer sprookjes
Eén van mijn favoriete uitgeverijen voor verhalenbundels is Uitgeverij Christofoor. Af en toe vind ik de boeken ietwat oubollig, maar over het algemeen zijn ze vooral ouderwets mooi, vaak met prachtige sprookjesachtige illustraties.
Een prachtig voorbeeld hiervan is één van de boeken die ik deze keer niet kon laten liggen: De Sprookjeswereld van John Bauer. Het is een collectie van Zweedse (cultuur)sprookjes met illustraties van John Bauer uit het begin van de twintigste eeuw. De Jugendstil-afbeeldingen staan vol gruwelijke - maar toch ook aandoenlijke - trollen, dromerige meisjes en indrukwekkende bossen en bergen. De afbeelding op de kaft (en hieronder) is misschien wel één van de bekendste.

Fiete, Mijnheer Eekhoorn en anderen
Een kleine uitgeverij die ik zelf nog niet echt kende is Hoogland & Van Klaveren. De stand van deze uitgever viel me op door zijn mooie, vrij sober vormgegeven boeken. Eén van de boeken die ik wel herkende is het (alleen al door zijn formaat) opvallende Fiete Anders, geschreven door Miriam Koch.
De onbekendheid van de uitgeverij - ik schijn niet de enige te zijn die hun naam niet kent - is trouwens onterecht: ze bestaan inmiddels al een jaar of twaalf en hebben al meerdere bekroonde titels op hun naam staan.

Eén van die bekroonde titels is Mijnheer Eekhoorn en de eerste Sneeuw (Sebastian Messchenmoser) dat in 2008 een Zilveren Penseel verdiende. De subtiele potloodtekeningen zijn ongewoon voor een prentenboek, maar daarnaast is het verhaal zelf ook prachtig! Ik heb het met een brede lach staan lezen aan de beursstand en ben vast van plan hier een voorstelling van te gaan maken. Wordt vervolgd, dus!

Elfjes en andere boswezens
Maar niet alleen boeken geven me inspiratie. Net om de hoek van de Kinderboekenstraat stond een kraam met prachtige handpoppen van poppenperpost. Ik was gelijk helemaal weg van een levensgrote elf (60 cm!) met een uilskuiken in haar tasje. Maar ja, voor een impulsaankoop is de prijs van zo'n pop toch net iets te hoog.
Toen ik eenmaal thuis de website van de firma bekeek, zag ik nog meer bosbewoners die ik wel een plekje in mijn boedel zou gunnen. Wie weet... er komt vast wel een keer een plannetje waardoor ik de aanschaf van al dat moois kan verantwoorden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten