zondag 16 januari 2011

Nationale Voorleesdagen 2011

De Nationale Voorleesdagen
Komende woensdag beginnen de jaarlijks terugkerende Nationale Voorleesdagen. Dit is een soort Kinderboekenweek voor baby's, peuters en kleuters. Doelstelling is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te bevorderen.

De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 19 tot 29 januari 2011 en worden traditioneel geopend met het Voorleesontbijt, waarbij bekende en onbekende Nederlanders gaan voorlezen in scholen en kinderopvang. Dit jaar zijn daarbij onder anderen Job Cohen, Jan en Youri Mulder en prinses Laurentien van de partij.

Meer informatie over de voorleesdagen vind je op de speciale website en op de site van het CPNB

Prentenboeken Top Tien
Voor de Nationale Voorleesdagen wordt een top tien van recente prentenboeken samengesteld door een jury van jeugdbibliothecarissen. Deze boeken zijn geschikt om interactief voor te lezen aan peuters of kleuters en staan centraal bij veel van de activiteiten in bibliotheek, boekwinkel en kinderopvang tijdens de voorleesdagen.
De complete lijst kun je bekijken op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Fiet wil rennen
Eén van de boeken uit de top tien is gekozen tot Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is dit Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit.
Fiet houdt van rennen.
Het liefst rent hij de hele dag.
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
Zelfs als het regent rent Fiet.
De regen klettert dan zo lekker tegen zijn kop.
Vooral als hij hard gaat.
Maar vandaag gaat Fiet niet hard.
Hij staat zelfs bijna stil.
Het waait.
Het waait verschrikkelijk.
Maar Fiet moet en zal rennen!

Vanaf 19 januari is voor slechts €5,= een speciale mini-editie van het boek verkrijgbaar bij de boekhandel, inclusief een DVD waarop het verhaal bij bewegende beelden verteld wordt.

Lessuggesties
Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen ontwikkelde het Expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie (Etoc) van de Universiteit Groningen een lesbrief bij Fiet wil rennen. Deze kun je gratis downloaden op de website van het Etoc. Ook de lesbrieven van voorgaande jaren zijn daar nog voor download beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten