zondag 23 januari 2011

Filosoferen over verhalen

Verhalen zijn van alle tijden en zijn van oudsher ook een middel om te leren. In veel verhalen - zeker in oude volksverhalen - ligt oeroude wijsheid opgeslagen: soms heel expliciet in de vorm van een moraliserende boodschap aan het eind, maar vaak ook minder onopvallend. Onbewust pikken we die boodschap vaak toch wel op.

Je kunt er, met name in het onderwijs, voor kiezen om bewust stil te staan bij de boodschap van een verhaal dat je voorleest of vertelt. Je kunt met kinderen verder praten over de gebeurtenissen en filosoferen hoe zij het zouden hebben aangepakt in een vergelijkbare situatie.

Wil je graag vaker met kinderen aan de hand van verhalen filosoferen? Dan is de Verhalenmail van "Zin in verhalen" een aanrader. Iedere maand krijg je een kort verhaal (meestal één voor de middenbouw en één voor de bovenbouw) met bijbehorend "praatpapier" - suggesties voor een vervolggesprek met leerlingen - gratis per mail toegestuurd. Het praatpapier is zichtbaar met zorg geschreven: er wordt verwezen naar kerndoelen die aansluiten bij het thema en er staan veel voorbeeldvragen en aanvullende suggesties in.
Op de website Zin in Verhalen kun je je abonneren op de verhalenmail en voorbeelden van verhalen bekijken en downloaden.

Maar er is meer! Recent is een verzameling van al eerder gepubliceerde verhalen van Zin in Verhalen in boekvorm verschenen, onder de titel "Filosoferen met kinderen". Het boek bevat 40 verhalen met bijbehorend praatpapier.
De verhalen nodigen uit om te filosoferen met kinderen.
Ze vertellen met ernst en humor over de grote waarden in het leven. De oorsprong van de verhalen is te vinden in alle culturen; ze behandelen universele thema‚s, zoals geluk, liefde, vriendschap, vrede, vrijheid, respect en gelijkheid.

Elk verhaal is voorzien van een praatpapier waarin de kerngedachte, de kernwaarden en de onderliggende thema‚s zijn uitgewerkt. Samen met een aantal open vragen maken de praatpapieren het beleven van het verhaal nog intenser. De open vragen bevorderen kinderen tot zelf denken, eigen vragen stellen en het vinden van eigen antwoorden.

Kortom, een boek met verhalen die helpen bij groeien en wijzer worden. Dit boek is voor mensen uit het onderwijs, de jeugdhulpverlening, voor ouders, of anderen die met kinderen werken.
Een aanrader voor wie meer wil met verhalen. Je kunt het boek voor €14,50 bestellen in de webwinkel van Zin in Verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten