woensdag 8 december 2010

Advent-voorleestip: Pompoen!

Ik vind de tijd tussen Sinterklaas en Kerstmis altijd een erg gezellige tijd, met een heel andere sfeer dan de weken voor vijf december. De gordijnen gaan dicht, lichtjes aan, en de kerstversiering komt van zolder.

En wat is er dan knusser om samen met je kind op de bank verhaaltjes te lezen? Met het peuter-/kleutertijdschrift Pompoen wordt dat deze maand extra leuk gemaakt in de vorm van een verhaaltjes adventskalender. Geen zoete verhaaltjes over sneeuw. kaarsjes en pakjes onder de kerstboom, maar een spannend vervolgverhaal waarin allerlei wezens uit sprookjes en mythologie de revue passeren. Enge monsters, zoals de basilisk of een trol met een enorme muil, worden niet geschuwd, maar té spannend wordt het ook weer niet voor kleuters. (Hoewel ik het persoonlijk voor driejarigen - toch ook de doelgroep van het blad - wel erg eng vind af en toe.)

Anna, de dochter van de kerstman, maakt zich zorgen of wel alle kinderen een cadeautje krijgen van haar vader. Hoe zit dat met de kinderen van reuzen, elfen en andere fantasiewezens? De kerstman gelooft namelijk niet dat ze bestaan. Om te bewijzen dat ze echt bestaan zoekt Anna er iedere dag eentje op in Wonderland. Haar rendier Bart wijst de weg en Anna maakt voor haar vader van ieder wezen een tekening met daarop het bijbehorende adres.
Iedere dag is er een nieuw avontuur(tje), met een andere sprookjesfiguur, dat zich volgens een vast stramien afspeelt - kinderen zijn immers dol op herhaling. Maar het allermooiste is dat er iedere dag een deurtje opengemaakt mag worden van de bijpassende adventskalender, waarbij een voorwerp tevoorschijn komt dat Anna heeft gekregen van het wezen, en je aan de binnenkant van het deurtje ziet wat Anna getekend heeft.

Ik vind het idee prachtig. Mijn jongens - en ik - smullen ervan. Dus heb je ook kleuters in huis of op school? Ga dan gauw naar de winkel en haal de Pompoen, misschien ligt-ie er nog. Desnoods om te bewaren voor volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten