dinsdag 23 november 2010

Sinterklaas-weetjes

De afgelopen weken ben ik - naast een tijdelijke baan in loondienst - druk bezig geweest met de voorbereidingen van twee voorstellingen voor Sinterklaas. Op zoek naar beeldmateriaal van de bisschop en zijn knechten, kwam ik allerlei wetenswaardigheden over het ontstaan van het feest tegen.

Wist je bijvoorbeeld dat het rijden over het dak waarschijnlijk afkomstig is uit de Germaanse traditie? Nicolaas' uiterlijk zou overeenkomen met het uiterlijk van de Noorse god Odin. Odin reed op een schimmel - de achtbenige Sleipnir - waarmee hij door de lucht vloog. Het zetten van de schoen met wat lekkers voor het paard zou verwijzen naar het geven van offers aan de goden. (bron: Wikipedia).

De verwijzing naar de Germaanse tradities komt ook terug in het digitale Eduboek voor groep 5/6 over Sinterklaas. Ik betwijfel hoe bruikbaar dit (gratis downloadbare) boek is voor het onderwijs, maar de beschreven wetenswaardigheden zijn desondanks leuk om te lezen.

De traditie van het schoentje zetten wordt bijvoorbeeld verklaard door een verhaal waarin de heilige Nicolaas een arme vader aan een bruidsschat voor zijn dochter wil helpen. Hij werpt stiekem een zakje geld door het raam en het landt precies, jawel, in een schoen. Naar aanleiding van dit verhaal zetten mensen in Utrecht al meer dan 600 jaar geleden hun schoen in de Nicolaaskerk op 5 december. De rijke mensen vulden de schoenen en de inhoud werd op 6 december onder de armen verdeeld. (Meer info: Sinterklaasactie Eduboek)

Een heel ander soort Sinterklaasboek is "Sint", geschreven door Els Ruiters. In een superspannend verhaal, dat zowel in het heden als in het verleden speelt, leer je alles over het leven van Sinterklaas: een leven dat "bruiste van avontuur, mysterie, romantiek, intriges, goed en kwaad", aldus de omschrijving van het boek. Niet geschikt voor de kinderen die nog "echt geloven", maar wel zeer lezenswaardig voor iedereen van 9 tot 99 jaar.
Tot 31 december betalen scholen en hun leerlingen tot 10 euro minder per boek, wanneer ze bestellen via de website www.sinthetboek.nl. Het boek is ook gewoon in de boekhandel verkrijgbaar (ISBN 978-90-79107-03-2) Hieronder alvast een voorproefje.

1 opmerking: