maandag 4 oktober 2010

Kinderboekenweek 2010

Aanstaande woensdag begint officieel de kinderboekenweek van 2010, met als thema "De grote tekententoonstelling - beeldtaal in kinderboeken".
Als verteller heb ik even zitten worstelen met dit thema: ik doe immers niets met illustraties. Of toch wel? Ik zeg het zelf in één van mijn folders: " vertellen is schilderen met woorden". Het beeld dat ik maak is niet voor iedereen hetzelfde, maar wel voor iedereen zichtbaar in zijn eigen hoofd!
Daarom heb ik net als andere jaren een programma voor de kinderboekenweek in elkaar gezet en daarbij lessuggesties geschreven rondom het uitbeelden van wat je gehoord hebt en het verwoorden van beelden in je hoofd.

Vandaag was voor mij de aftrap in Utrecht. Aan midden- en bovenbouwgroepen vertelde ik "Spikkeltje" van Annie M.G. Schmidt, en in de kleutergroepen heb ik de kinderen verwonderd met een klein knipverhaaltje. (Commentaar van één van de kleuters: "Dat heb je niet geknipt. Dat heb je getoverd!")

Voor mij is de kop eraf, maar de officiële kinderboekenweek moet nog beginnen, met de bekendmaking van de winnaar van de Gouden Griffel op het boekenbal morgenavond. Net als voorgaande jaren is er weer een geheimzinnig filmpje gemaakt over de uitslag. Het schijnt dat - hoe toepasselijk - het meisje van de Nachtwacht van Rembrandt er meer van af weet!

De namen van de winnaar van de Zilveren Griffel en de Zilveren en Gouden Penseel vind je onder het filmpje. Meer informatie over de kinderboekenweek vind je op de officiële kinderboekenweek-site.De Zilveren Griffels 2010

Categorie tot zes jaar
Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak
Aadje Piraat van Marjet Huiberts

Categorie vanaf zes jaar
Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven
Voordat jij er was van Daan Remmerts de Vries

Categorie vanaf negen jaar
Ziek van Gideon Samson
Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp

Informatief
Wild verliefd van Ditte Merle
De parel en de draak van Liebeth Ruben en Babette van Ogtrop

Poëzie
Hou van mij van Ted van Lieshout
Fluit zoals je bent van Edward van de Vendel (samenstelling)


De Gouden Penseel 2010

De boomhut van Marije en Ronald Tolman

Zilveren Penselen 2010

Fluit zoals je bent van Carll Cneut (samenstelling Edward van de Vendel)
Een wel heel bijzondere kerst van Geert Vervaeke (tekst: Kristien In-'t-Veld)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten