dinsdag 21 september 2010

VoorleesExpress

Een maand of twee geleden was ik voor een vertelproject op zoek naar informatie over subsidiefondsen. Op de website van het VSB-fonds stuitte ik daarbij op een leuk voorbeeld-project: de VoorleesExpress. Gelijk maar een bladwijzer van gemaakt om ooit nog eens op deze plek iets over te vertellen.

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten!
(Meer gedetailleerde informatie over de werkwijze vind je hier)

Op dit moment is de VoorleesExpress al actief in 12 steden in Nederland, en kennelijk een groot succes bij zowel vrijwilligers als deelnemende gezinnen.

Mijn hart ging er in ieder geval gelijk sneller van kloppen. Wat een leuk project! Vooral de combinatie van leesbevordering en het in contact brengen van mensen spreekt me erg aan.
En kennelijk ben ik niet de enige. Afgelopen week las ik het bericht dat VoorleesExpress de Nationale Alfabetiseringsprijs heeft gewonnen. Ik weet niet precies waaruit de prijs bestaat, maar verdiend is hij wat mij betreft zeker! Ik hoop dat er nu nog meer steden zullen meedoen met het project.

(Onderstaand filmpje is al iets ouder, maar geeft naar mijn mening een goede impressie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten