maandag 13 september 2010

Uitnodiging voor een ontspannen reis

Tussen mijn normale werkzaamheden door, ben ik de afgelopen weken bezig geweest met iets heel anders. Samen met natuurgeneeskundige Corrie Derks heb ik gewerkt aan een klankreis: een verhaal begeleid door de rustgevende klanken van de metalen klankschalen die Corrie normaal gesproken bij haar therapie gebruikt. Naar aanleiding van een cursus over klankreizen schreef Corrie een verhaal en vroeg mij om haar te ondersteunen bij de uitvoering.

Het was wel even wennen. Waar het normaal gesproken mijn vak is om zo beeldend mogelijk te vertellen en het verhaal met details in te kleuren, is het nu juist de kunst om het verhaal zo kaal mogelijk over te brengen. Ik hoef alleen maar de richting aan te geven, zodat de luisteraar, beinvloed door de trillingen van de schalen, gelegenheid heeft zelf de beelden in te vullen. Het principe lijkt daardoor meer op een geleide visualisatie (een techniek die veel wordt toegepast bij coaching) dan op vertellen.

De "echte" uitvoering nog moet komen, maar ik heb er nu al veel plezier aan beleefd. Al bij de eerste repetitie merkte ik hoe aangenaam het was om te vertellen bij de klank van de schalen, en hoe ik automatisch stem en tempo aan de klanken aanpaste.
Een paar dagen geleden deden we een try-out met een paar proefkonijnen, die gewillig plaatsnamen op een matje op de vloer. De doelstelling van onze klankreis was "ontspanning" en die werd ruimschoots gehaald. Het was voor mij verbluffend om te zien hoe de klankschalen zo'n diepe staat van ontspanning teweeg kunnen brengen.
Qua vertellen was het wel vreemd om geen reactie van het "publiek" te krijgen, maar daar stond tegenover dat ik oog- (en oor-!)contact moest houden met Corrie, om het verhaal en klank zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Het was een bijzondere ervaring om te doen en, naar ik begreep, ook om te ondergaan.

Wil je het zelf ook een keer meemaken en eens volledig ontspannen? Dan kun je je opgeven voor één van de twee klankreizen die we de komende maand in Woudenberg organiseren. Informatie over tijd en locatie vind je hieronder.


Foto: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons

Ontspannende klankreis:
Woensdagavond 22 september 2010 en 6 oktober 2010
Locatie: Woudstaete, Dorpsstraat 44 (zij-ingang, 2e verdieping) Woudenberg
De avond begint om 19.30 uur, tijdsduur ongeveer 1,5 uur.
Maximaal 15 deelnemers
Kosten: €10,00 per avond
We raden aan om een matje of dikke handdoek mee te nemen om op te liggen

Meer informatie of opgeven kan via de mail: welkom@corriederks.nl
Of telefonisch: 033 2864009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten