woensdag 29 september 2010

Red de kunst!

Naar het schijnt hebben we eindelijk een regeeraccoord - en gedoogaccoord niet te vergeten - maar ik word er niet blij van. Ik hou mijn hart vast voor een beleid dat lijkt te focussen op economische groei en dat intolerantie in de hand werkt.

Eén van de dingen waar de nieuwe regering drastisch op wil bezuinigen is de subsidiepot voor kunst en cultuur. Door de crisis heeft de kunstensector echter al veel te lijden gehad. Grote sponsors, zoals de VSB-bank hebben hun bijdragen ook al flink teruggeschroeft. Wanneer overheidssubsidies nu ook wegvallen, kan dit de genadeklap zijn voor veel gerenomeerde orkesten en theatergezelschappen.

We hebben kunst nodig. Het is geen "elitaire linkse hobby", zoals één van onze toekomstige leiders gezegd schijnt te hebben. Kunst laat ons genieten, de dagelijkse beslommeringen even achter ons laten, wanneer we een concert of theatervoorstelling bezoeken. Kunst kan verrassen en ons de wereld op een andere manier laten bekijken. Dat wil je toch niemand ontnemen?
Zonder subsidie wordt kunst peperduur en juist een elitaire bezigheid.

Ik ben geen "grootgebruiker" van het culturele aanbod. Maar ik zou het zeker niet willen missen. Daarom heb ik geen moment getwijfeld toen ik hoorde over de petitie "Stop Culturele Kaalslag" en heb mijn naam er ook onder gezet. Op het moment dat ik dit schrijf, staan er al 37.814 handtekeningen onder van mensen die zich zorgen maken over het komende cultuurbeleid. Staat jouw naam er ook al bij?

Help mee. Onderteken de petitie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten