woensdag 8 september 2010

De grote tekententoonstelling

De grote tekententoonstelling - beeldtaal in kinderboeken is het motto van de kinderboekenweek die over een maand plaats vindt (van 6 t/m16 oktober). De mooiste "tekententoonstelling" zal te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar kinderen de originele prenten kunnen bekijken van de winnaars van de Gouden Penseel en Zilveren Penselen 2010.

Dit jaar kregen Marije en Ronald Tolman het Gouden Penseel voor De boomhut. Zilveren Penselen zijn er voor Carll Cneut Fluit zoals je bent en Geert Vervaeke Een wel heel bijzondere kerst.

Penselen in het Rijksmuseum
is te zien van 6 oktober tot en met 6 december. Bij de tentoonstelling hoort ook een workshop, waarin kinderen zelf tekeningen maken bij een verhaal. Voor meer informatie en de openingstijden: zie de website van het Rijksmuseum.

Daarnaast zijn er talloze andere "tekententoonstellingen" te zien, waarin één of meerdere kinderboekenillustratoren centraal staan. Leuk om te bezoeken met je kinderen tijdens de kinderboekenweek, of om zelf inspiratie op te doen voor het thema.

Een selectie:
  • Thé Tjong Khing - één van mijn persoonlijke favorieten - is de komende periode te zien op maar liefst twee tentoonstellingen. Van 6 oktober tot 27 februari in Zuiderzee met Taart in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen en van 6 oktober tot en met 21 november in De Sprookjesverteller in de Kunsthal in Rotterdam.
  • Fiep Westendorp, vooral bekend door haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt, heeft een eigen permanente tentoonstelling in het Stadskasteel Zaltbommel. Daarnaast is er van 26 september tot en met 5 december een tijdelijke expositie met hoogtepunten uit haar werk te zien in Museum de Buitenplaats te Eelde.
  • Het werk van Dick Bruna is wereldberoemd. Hij heeft daarmee zijn eigen plekje verdiend in de vorm van het Dick Bruna huis, tegenover het Centraal Museum in Utrecht.
Nog veel meer actuele tentoonstellingen in Nederland en België rondom kinderboeken en hun illustratoren vind je op Leesplein-Laten Lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten