vrijdag 27 augustus 2010

Aan de luidspreker gekluisterd

Toen ik een jaar of zeven, acht was had ik een LP met sprookjes, waarnaar ik eindeloos kon luisteren. Vooral het dramatische "Het meisje met de zwavelstokjes" herinner ik me nog goed. Maar ook het wat luchtigere verhaal van "De gelaarsde kat", want daarin zat een kras. Daardoor herhaalde de vertelster in een soort rap-avant-la-lettre alsmaar: "Ik heb geen laars in de maat van de kat, ik heb geen laars in de maat van de kat, ik heb geen...". Net zolang tot ik er genoeg van had en de naald van de pick-up voorzichtig een tikje gaf en het verhaal weer verder ging.

Ik denk dat het mijn oudste concrete herinnering aan een verteld verhaal is. Toen al ervaarde ik die betovering, waarbij je enkel door een stem wordt meegevoerd naar een andere wereld. Het heeft zich nog vaak herhaald en nog steeds kan ik ademloos luisteren naar verhalen en hoorspelen.

Helaas moet ik bekennen dat ik desondanks nog maar zelden de radio aanzet om echt te luisteren. Daardoor ben ik ook niet meer echt op de hoogte wat er nog te beluisteren valt, behalve muziek en actualiteiten.
Het toeval wil echter dat ik in een week tijd twee keer een bericht in mijn mailbox kreeg over radioprogramma's met verhalenvertellers. Tot mijn grote verbazing wordt er dus nog echt verteld op de radio!

Het eerste bericht was een oproep voor vertellers voor een programma op Radio 5 Nostalgia, dat vanaf september gaat beginnen. Ik had niet gelijk door dat "Nostalgia" tegenwoordig de naam van de zender is en niet het betreffende programma en daardoor weet ik nu niet wanneer de vertellers te beluisteren zijn. Jammer.

Het tweede bericht heb ik gelukkig niet te snel in mijn digitale prullenbak gegooid. Dit ging over een uitzending met verhalenvertellers op Radio 1 RadioLab die een prijs heeft gewonnen. Vier mensen vertelden een persoonlijk verhaal. Gewoon mooi. De hele uitzending is nog steeds te beluisteren op de site van RadioLab . (Overigens is het bijbehorende geschreven commentaar van Rob Trip ook de moeite waard - ik ben het helemaal met hem eens!)

Uit het persbericht over de uitreiking van de Radio 1 RadioLab Prijs:

Het luisteraarpanel waardeerde de uitzending Verhalenvertellers, dat live vanuit cafĂ© Eik en Linde in Amsterdam werd gepresenteerd, het hoogst. In het programma, dat op 30 mei j.l. werd uitgezonden, hoorden luisteraars waargebeurde verhalen van vertellers met als thema 'iets nieuws'. De uitzending riep positieve reacties op: ‘verhalen vertellen is onderhoudend, leuk’, ‘de verhalen an sich zijn mooi, authentiek’ en de meerderheid van de respondenten vonden Verhalenvertellers een origineel programma.

Er is een redelijke kans dat het programma dankzij de prijs een vervolg krijgt. In de gaten houden dus! En wat mij betreft mag het ergens aan het eind van de avond uitgezonden worden: lekker een uurtje luisteren, nog even erover na-mijmeren en dan naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten