dinsdag 8 juni 2010

Voorleescoaches

In de meeste instellingen voor kinderopvang wordt regelmatig voorgelezen, maar lang niet altijd is het een structurele, terugkerende activiteit. Het kan nog veel beter, en daarom heeft Stichting Kinderopvang Nederland (skon) een training Voorleescoach ontwikkeld. De training bestaat uit twee dagen en een terugkomdag en is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen, Sardes, Biblion Gelderland en Vereniging Openbare Bibliotheken.

De cursus gaat niet zozeer in op het voorlezen zelf, maar op de aspecten die belangrijk zijn om een goede voorleescultuur tot stand te brengen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het kiezen van boeken voor een evenwichtige collectie, samenwerking met bibliotheek en boekhandel, welke activiteiten kun je organiseren rondom boeken, het maken van een jaarplanning, waar vind je op internet goede suggesties over boeken.

De voorleescoach organiseert niet zelf alle activiteiten, maar is vooral een spin in het web die in de gaten houdt dat er activiteiten plaatsvinden op een opvanglocatie. Bovendien is de voorleescoach de contactpersoon voor externe organisaties, zoals de bibliotheek.
Bijna alle locaties van skon hebben inmiddels een voorleescoach en nu wil skon ook pedagogisch medewerkers van andere organisaties gaan trainen.

Meer informatie over de training vind je op de website van skon.

(Bron: "Kinderopvang", juni 2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten