vrijdag 9 april 2010

Boeken, lezen en véél meer!

In eerdere berichten over de Leespluim van de maand - voor mei gaat deze naar het prentenboek "Aan tafel" - heb ik al vaker verwezen naar de website Leesplein. Op deze website is echter veel meer te vinden dan nieuws over nieuwe en onderscheiden boeken. Het is een onschatbare bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in kinderboeken: kinderen, ouders en beroepskrachten.

Voor kinderen
Kinderen kunnen informatie zoeken over schrijvers, zelf een boekverslag schrijven of een spelletje of quiz doen. Per leeftijdscategorie is er een apart onderdeel op de site en de vormgeving is ook aantrekkelijk voor kinderen. Voor kinderen die al zelf kunnen lezen is er een hoop te doen, maar de spelletjes voor peuters/kleuters vind ik erg magertjes.

Boeken zoeken
Een belangrijk onderdeel van de site is een database waarin je boeken kunt zoeken op titel, auteur of onderwerp. In de onderdelen voor peuter en kleuters (Voorleesplein) en voor ouders en beroepskrachten (Laten Lezen) is er bovendien een link opgenomen naar Boek en Jeugd Online. Dit is de online versie van de bekende gedrukte gidsen, die al vanaf 1965 worden gepubliceerd. Alle boeken die in de gidsen vanaf 2003 zijn te vinden staan nu in de database, met uitzondering van de meest recente uitgave. Je kunt Boek en Jeugd Online overigens ook rechtstreeks bezoeken op www.boekenjeugdgids.nl .

Projectenbank
Voor beroepskrachten is er op de site een databank met projecten op het gebied van leesbevordering en taalstimulering. Je kunt zoeken op doelgroep en werkvorm (lezen, schrijven, poëzie, drama). Ik was blij verrast om te zien dat vertellen er ook bij staat en ben uiteraard al bezig om ook vermeld te worden.
Daarnaast is er een aparte database waarin je kunt zoeken naar projecten en/of boeken met meertalig materiaal.

Al met al een schat aan informatie, die ook goed up to date wordt gehouden. Maak er gebruik van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten